Recepty Wok

Chilli con carne

250g uvarenej veľkej tmavej alebo farebnej fazule, 400g mletého bravčového mäsa, 1 paradajkový pretlak, 4 olúpané paradajky, chilli papričky, gulášové korenie, mäsový vývar, 2 cibule, 1 zelená a 1 žltá paprika, soľ, olej, bazalka

Do nahriateho Woku dáme trochu oleja a nadrobno nakrájanú cibuľu. Osolíme, aby pustila šťavu, pridáme 1PL gulášového korenia a pomleté mäso. Zamiešame, keď mäso zbledne (zatiahne póry), prilejeme vývar a pod pokrievkou dusíme, kým mäso nezmäkne. Potom pridáme nakrájané chilli papričky, zelenú a žltú – na tenké prúžky nakrájanú papriku, paradajkový pretlak, nakrájané paradajky (môžu byť aj z konzervy) a 1 KL cukru. Všetko premiešame, chvíľu podusíme, dochutíme soľou a nakrájanou čerstvou bazalkou. Podávame s chlebom alebo čerstvým pečivom.

Vyprážané chipsy

Zemiačky narežeme na plátky. Toto jedlo je lepšie pripravovať vo woku. Wok je hlbšia nádoba, ktorá má navrchu mriežku, ktorá nám slúži na odkvapkávanie chipsov. Wok nahrievame, vlejeme doň asi 2 dcl oleja. Do oleja dáme narezané plátky zemiakov a pomaly vyprážame asi 30 minút. Môžeme aj miešať. Keď sú pekne sfarbené do zlatista, vyberieme na mriežku. Necháme odkvapkať. Môžeme vyprážať ďalej. Olej po vyprážaní ostáva pekne žltý, neprepálený. Chipsy môžeme dochutiť soľou, paprikou, cesnakom alebo syrom.

Kuracie prsia vo Woku

3 kúsky kuracích pŕs, červená, zelená a žltá paprika, 1/2 čínskej kapusty, 1 bujón, kúsok čerstvého ďumbieru, korenie na jemnú čínsku kuchyňu (Kotány), 1,5 dl vína, pór alebo 2 cibule, sójová a worcestrová omáčka, soľ, korenie, škrobová múčka, 1 vajce.

Kuracie prsia nakrájame na tenké plátky alebo na rezance, osolíme, okoreníme, pridáme sójovú a worcestrovú omáčku. Vajíčko, škrobovú múčku a trochu sójovej omáčky rozmiešame na hustú kašu a vmiešame k mäsu. Pridáme čínske korenie a necháme vo vacsy pácovať. Zatiaľ si nakrájame papriky na prúžky, pór na 1/2 cm kolieska a kapustu na väčšie plátky. Wok nahrejeme „na guličku” a necháme v ňom zohriať asi 2dcl oleja. Mäso postupne vkladáme, opečieme za stáleho miešania a vyberáme do misy. Ked’ je mäso hotové, zlejeme z Woku olej. Necháme v ňom len cca 1PL oleja a opekáme narýchlo pór (prípadne cibuľu). Pridáme papriky a podlejeme zálievkou, ktorú sme si vopred pripravili z bujónu rozvareného v 1dcl vody, vína, sójovej omáčky a čínskeho korenia. Necháme to chviľku podusiť, potom pridáme opečené mäso a nakoniec čínsku kapustu. Ešte chviľku podusíme a nakoniec vlejeme asi 1,5dcl vody zmiešanej s 1KL škrobovej múčky. Suroviny budú mať potom sklovitý vzhľad a celé sa to trochu zahustí. Ak chceme experimentovat’, môžeme pridat’ aj tmavú konzervovanú fazuľku bez nálevu, alebo šampiňóny, a nastrúhať čerstvý ošúpaný ďumbier. Tiež ako prílohu môžeme k tomu pripraviť ryžu alebo činske instantné ryžové rezance.

Bravčové rezance na zelenine

500 g bravčového mäsa (môže byť aj kuracie alebo morčacie). 2 mrkvy, 2 paradajky. 5 ružičiek brokolice. 1 zelená a 1 žltá paprika. pór, malý paradajkový pretlak, škrobová múčka, biele suché víno, soľ, cukor, vývar, 2KL karí korenia, alebo korenie na čínsku kuchyňu.
Mäso nakrájame šikmo na tenké ploché pásiky a zmiešame s marinádou. Tú sme pripravili z 1 PL škrobovej múčky, 1 PL sójovej omáčky, štipky soli a 1 vajíčka. Mäso necháme marinovat’ vo vacsy asi 5 min. Pór nakrájame na 0,5cm hrubé kolieska, papriky a paradajky nakrájame na tenké prúžky. Mrkvu očistíme a škrabkou nakrájame na tenké dlhé prúžky. Nahrejeme Wok „na guličku” a vo väčšom množstve oleja postupne opečieme mäso, ktoré potom necháme odkvapkať. Olej zlejeme z Woku a na 2 PL oleja opečieme všetku zeleninu, (brokolicu rozdelíme na malé ružičky) osolíme a okoreníme karí korením. Podlejeme 3dl vývaru a 3-5 min. dusíme pod pokrievkou. Pridáme paradajkový pretlak, 2 KL cukru, mäso a 1,5dl vína. Nakoniec zahustíme 2KL škrobovej múčky s 1dl vody. Necháme prevriet’ a podávame na bielej ryži alebo s ryžovými rezancami.

Červené karí

3 kúsky kuracích prs, 5 strúčikov cesnaku, 1 červená paprika, čerstvý ďumbier, 3 chilli papričky, 1 limetku alebo citrón, 2 dl kokosového mlieka, čerstvú bazalku, soľ, škrobová múčka, 1 KL sladkej papriky, olej .

Kuracie prsia narežeme na tenké rezance a poprášime škrobovou múčkou. Kôru z limetky nastrúhame na jemnom strúhadle. Ošúpaný ďumbier, cesnak, papriku, chilli papričky, sladkú papriku a limetkovú kôru rozmixujeme v procesorovom mlynčeku na jemnú kašu. Do rozohriatého Woku dáme 1 PL oleja, pridáme mäso a opekáme, kým nezatiahne póry (zbelie). Potom pridáme pripravenú kašu. Za stáleho miešania chviľu dusíme, potom prilejeme kokosové mlieko a osolíme. Pár minút podusime a pridáme nakrájanú bazalku. Podľa chuti pridáme šťavu z limetky. Podávame s ryžou.

Ak nemáme možnosť kúpit’ kokosové mlieko, môžeme si ho jednoducho pripraviť. Potrebujeme na to 100 g kokosovej múčky, ktorú zalejeme 200ml mlieka alebo vody. Zmes necháme zovrieť za stáleho miešania, odstavíme a necháme vylúhovať asi hodinu. Potom mlieko precedíme cez jemné sitko, alebo ho zo zmesi vytlačíme pomocou gázy.
Čerstvú bazalku môžeme nahradiť aj sušenou, ale tá má výraznejšiu chuť, preto ju pridávame opatrne, aby sme nepotlačili ostatné chute jedla.

Kyslá čínska polievka

300 g údeného bravčového mäsa,1 kocku bujónu, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1/4 zeleru, kúsok hlávkovej kapusty, ocot, 2 vajcia, sójová omáčka , vegeta, škrobová múčka, sušené huby, ďumbier,1 PL oleja.

Huby namočíme, zeleninu nakrájame na malé kocky a kapustu na rezance. Údené mäso (najlepšie zo stehna alebo karé) tiež nakrájame na malé kocky. Do nahriateho Woku dáme olej, údené mäso, zeleninu a namočené huby, nastrúhaný ďumbier, opečieme a podlejeme vodou. Pridáme kocku bujónu a 1 PL sójovej omáčky. Dúsime pod pokrievkou, kým zelenina nezmäkne. Pridáme 2 PL octu, 1 KL cukru a trochu vegety. Polievku namiesto zápražky zahustíme 2 KL škrobovej múčky s vodou. Nakoniec rozšľaháme vajíčka s 1PL sójovej omáčky a za stáleho miešania tenkým pramienkom vlievame do vrelej polievky. Podávame s chlebom alebo čerstvým pečivom. Polievku môžeme dochutiť pikantným olejom. Ten si pripravíme tak, že do teplého olivového oleja pridáme nasekané chilli papričky a pretlačený cesnak. Olej sa sfarbí do červena a dodá polievke farbu aj pikantnú chuť. Pridáme ho do polievky až na tanieri.

Jabĺka s karamelom

3 PL hladkej múky, 3 PL mletej ryže, 2PL detskej krupice, 6 väčších jabĺk, 1 citrón 200 g cukru, 1 PL oleja, sol’, olej na vyprážanie, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 vajce.

Jablká očistíme, nakrájame na mesiačiky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Ryžu zomelieme v procesorovom mlynčeku na ryžovú múku. V miske zmiešame ryžovú aj hladkú múku s krupicou a vajíčkom, prilejeme vodu, aby nám vzniklo cesto ako na palacinky. Necháme ho postáť, aby ryža aj krupica nasiakla vodou a zmäkla, môžeme pridať aj trošku soli. Zatiaľ v nádobe pripravíme karamel. Kryštálový cukor zmiešame s 1 PL oleja a za stáleho miešania necháme skaramelizovať. Prilejeme 150ml vody a 1 PL oleja , necháme prevrieť, kým sa všetok skaramelizovaný cukor nerozpustí. Do nahriateho Woku nalejeme olej a do rozpáleného vkladáme kúsky jabĺk obalené v cestíčku. Jablká by mali byť v oleji ponorené, aby sa rovnomerne opiekli. Opečené jablká ukladáme do dierovanej nádoby alebo ich ukladáme na kuchynské papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného oleja. Uložíme na taniere a polejeme pripraveným karamelom.

Kokosovo ovocná ryža

2 hrnčeky prepláchnutej ryže, 2 hrnčeky mlieka, 2 hrnčeky vody, 2 PL medu, soľ, vanilkový cukor, 100g hrozienok, 200ml kokosového krému, 1 strapec hrozna, 1 veľké jablko, 2 hrušky, mandarínky v konzerve.

Ryžu, mlieko, vodu, štipku soli a vanilkový cukor spolu uvaríme a necháme vychladnúť. Ovocie umyjeme vyberieme jadrovník a nakrájame na kocky. Bobule hrozna môžeme rozrezať a povyberať kôstky. Hrozienka namočíme (ak ryžu nebudú jesť deti, tak aj do rumu). Vo Woku rozpustíme med, pridáme nakrájané ovocie a mandarínky aj s nálevom. Pridáme hrozienka , ryžu a kokosový krém. Ak je zmes príliš hustá, môžeme pridať trochu mlieka a premiešať. Pomocou naberačky na zmrzlinu kladieme na tanier kopčeky ovocnej ryže, ktorú môžeme posypať kokosovou múčkou, ozdobiť šľahačkou a rozkrojenou jahodou.
Kokosový krém si pripravíme tak, že 100g kokosovej múčky rozmixujeme v procesorovom mlynčeku na jemný prášok. 1dl mlieka a 1dl šľahačkovej smotany privedieme do varu, pridáme mletý kokos a chvíľku povarime. Necháme aspoň hodinu postáť.

Opité kura s hruškami

500 g kuracích pŕs, sójová omáčka, škrobová múčka. 200 g prerastenej slaniny, 1 KL cukru. 50 g vlašských orechov, vývar, 4 hrušky (môže byť aj hruškový kompót), 1 pór, soľ, čierne korenie, 200 ml bieleho vína, 50ml koňaku (brandy).

Mäso nakrájame na rezance alebo tenučké plátky a naložíme do marinády. Tú pripravíme z 50 ml vína , 50 ml koňaku, 1 vajíčka a 1 PL sójovej omáčky. Dobre vyšľáhanú marinádu nalejeme na pripravené mäso, premiešame a necháme cez noc marinovať v chladničke. Ak máme vacsy systém, marinujeme v ňom a podstatne si skrátime čas prípravy. Slaninu nakrájame na kocky a pór na 0,5 cm kolieska . Do Woku nenahrievame ho „na guličku”) dáme slaninu a na miernej teplote opekáme, aby sme si pripravili škvarky a získali výpek. Ked’ sú škvarky skoro hotové, do výpeku vložíme vlašské orechy a chvíľu ich opekáme. Škvarky s orechmi povyberáme z výpeku a necháme na kuchynskej papierovej utierke, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Do výpeku vložíme mäso a opekáme. Potom pridáme pór a na kocky nakrájané hrušky. Zalejeme asi 200ml vývaru, osolíme, okoreníme a pridáme 2 PL sójovej omáčky. Chviľu dusíme pod pokrievkou. Prilejeme zbytok vína a pridáme cukor. Nakoniec primiešame opečenú slaninu a orechy a všetko dobre premiešame. V 100 ml vody rozmiešame 1 KL škrobovej múčky a vlejeme do zmesi. Necháme prejsť varom a odstavíme.

Pečená ryža vo Woku

2 hrnčeky ryže, 1 zväzok mladej cibuľky, 4 vajcia, 300 g údeného mäsa, 1 červená a 1 žltá paprika, sójová omáčka, soľ, korenie chilli papričky, olej.

Ryžu dáme uvariť s 3 hrnčekmi vody a soľou. Môžeme pridať 1 PL oleja. Varíme v Zepter nádobe 2-3 min, odstavíme zo zdroja tepla a necháme zakrytú 15-20 min. Občas ju premiešame. Bielu časť cibuľky nakrájame na 1cm hrubé kolieska, zelenú na 3 cm dlhé šikmé pásiky. Údené mäso nakrájame na kocky (môžeme ho nahradiť údenou mäsitou slaninou). Vo Woku rozohrejeme asi 1,5dl oleja, vajíčka mierne vidličkou rozšľaháme a po častiach vlievame do oleja , pričom ich v oleji premiešame. Dierovanou lyžicou vyberáme upečené nafúknuté vajíčka do dierovanej nádoby alebo sitka, aby z nich odtiekol prebytočný olej. Olej z Woku zlejeme a necháme iba 2 PL použitého oleja. Opečieme v ňom údené mäso. Pridáme na pásiky nakrájanú papriku a cibuľku, prilejeme sójovú omáčku, okoreníme a chviľu spolu podusíme. K zmesi pridáme uvarenú ryžu, upečené vajíčka a všetko spolu dobre premiešane a chviľu opekáme. Na tanieri môžeme posypať nakrájanou petržlenovou vňaťou, alebo na tenké kolieska nakrájanou zelenou cibuľkou.

Smažené uhorky

1 veľkú čerstvú uhorku (asi 30 cm), 2PL oleja, 3 mladé zelené cibuľky s vňaťou, 1 dl vína, 5 väčších čerstvých šampiňónov, asi 6 cm koreň ďumbieru, soľ, sójová omáčka, 8 strúčikov cesnaku, chilli papričky, 2 KL cukru, 1 PL vínneho octu Balsamico.

Uhorku olúpeme, pri starších vydlabeme jadierka lyžicou, nakrájame na hranolčeky asi 1x 1×3 cm veľké. Huby nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľky pozdĺžne prerežeme a nakrájame na 3 cm dlhé prúžky. Ďumbier, cesnak a chilli papričky rozmixujeme na kašu v procesorovom mlynčeku. (pred použitím môžeme ďumbier na chvíľu namočiť do vlažnej vody, aby zmäkol) Vo Woku rozpálime olej a opečieme v ňom nakrájané uhorky. Pridáme cibuľky, huby a pripravenú kašu s cesnakom. Pár minút opekáme za stáleho prehadzovania ingrediencii. Prilejeme víno, ocot a pridáme cukor. Ešte 2-3 min. podusíme, aby sa všetky chute zmiešali. Podávame s pripravenými instantnými ryžovými rezancami, alebo varenou ryžou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*