Recepty Syncro-clik

Šošovicová polievka

  • 160g (1/3 balenia) šošovice, 2 lyžice oleja, 2-3 lyžice hladkej múky, 3 strúčiky cesnaku, 1 väčšiu cibuľu, majoránku, korenie, soľ
  • Šošovicu preberieme, prepláchneme a dáme do nádoby s vodou (vody môže byť viac, pretože ju použijeme na prípravu polievky).
  • Na nádobu nasadíme pokrievku syncro-clik a šošovicu privedieme do varu. (Keď vyskočí červený gombík, varíme asi 3 minúty a potom vypneme plameň. Otvoríme, až keď gombík spadne) Overíme si, či máme v nádobe požadované množstvo vody (vývar zo šošovice)
  • Zápražku za stáleho miešania pridáme k uvarenej šošovici, pridáme prelisovaný cesnak, majorán, soľ a korenie. Všetko povaríme.
  • Môžme servírovať s opečeným chlebom, kolieskami čerstvej cibule, alebo posypané čerstvými bylinkami.

cena: 0,28€ / porcia

energia: 978 kJ

Tuk: 8 g

bielkoviny 11 g

sacharidy 32 g

 

Kurací vývar so zeleninou

  • 500 g kurčaťa, 2 mrkvy, 1 zeler, 1/4 karfiolu, 1 pór, 1 menšiu cibuľu (aj so šupou), korenie, soľ, noví korenie celé, bobkový list, čerstvú petržlenovú vňať alebo pažítku
  • Uvaríme vývar. Mäso umyjeme a vložíme do nádoby na polievku. Zalejeme studenou vodou (1 liter), vložime očistenú mrkvu, petržlen, celú cibuľu (šupka dodá vývaru zlatistú farbu), menšiu časť zeleru, 3 bobkové listy, 5 guľôčok korenia a lyžičku soli. Všetko varíme pod pokrievkou Syncro-Clik 7 minút (od kedy vyskočí gombík). Vypneme zdroj energie a počkáme, kým červený gombík neklesne.
  • Vývar precedíme cez jemné sitko do druhej nádoby a pridáme pokrájanú zeleninu. Privedieme do varu, dochutíme soľou a korením. Podávame ozdobené čerstvými bylinkami.

cena: 0,76€ / porcia

energia: 175 kJ

tuk: 1,5 g

bielkoviny: 3 g

sacharidy: 4 g

 

 

Paradajková polievka s domácou cestovinou

  • 100 g hovädzieho mäsa s kosťou, 1 mrkvu, 1/4 zeleru, 1 petržlen, 2 cibule, 3 bobkové listy, 5 guľôčok nového a 5 čierného korenia, soľ, 1 vajce, 2-3 lzžice hrubej múky, 120 g paradajkového pretlaku, 2 lyžice hladkej múky, 2 lyžice oleja, čerstvú petržlenovú vňať
  • Uvaríme vývar. Mäso umyjeme a vložíme do nádoby na polievku. Zalejeme studenou vodou (1 liter), vložíme očistenú mrkvu, petržlen, celú cibuľu (šupka dodá vývaru zlatistú farbu), očistený zeler, 3 bobkové listy, 5 guľôčok nového korenia, guľôčok čierneho korenia a lyžičku soli. Všetko varíme pod pokrievkou Syncro-Clik 15 minút (10 minút od chvíle, keď vyskočí červený gombík). Vypneme zdroj energie (vyčkám, kým červený gombík spadne).
  • Na oleji dozlatista osmažíme najemno nakrájanú cibuľku (cca 5-10 minút). Pridáme paradajkový pretlak a chvíľku opečieme. Zdroj tepla máme na minimum. Cibuľku zaprášime hladkou múkou a zalejeme scedeným vývarom. Všetko dôkladne rozmiešame (môžeme použiť tyčový mixér MixSy) Varíme pod pokrievkou cca 15 minút (múku je treba povariť).
  • V hrnčeku/miske rozmiešame hrubú múku s vajcom a štipkou soli.  Vzniknuté cesto vidličkou/Iyžičkou pridávame po malých kúskoch do vriacej polievky. Dochutíme soľou, pripadne cukrom. Servírujeme s čerstvými bylinkami (petržlenová vňať, majoránka, oregano).

cena: 0,56€ / porcia

energia: 758 kJ

tuk: 10 g

bielkoviny: 5 g

sacharidy: 18 g

 

Hovädzie plátky na hubách

  • 700 g hovädzieho mäsa nakrájaného na plátky, 2 väčšie cibule, 250 g pevných húb, 1 väčšia lyžica hladkej múky, 2 lyžice oleja, soľ, čierne korenie, bobkový list, nové korenie celé
  • Plátky mäsa umyjeme a osušíme. Cibuľu nakrájame na jemné kocky. Čerstvé huby nakrájame na štvrtiny. (Ak máme sušené, namočíme ich do studenej vody.)
  • Nádobu na omáčky (čiže vyššiu nádobu, na ktorú je možné nosadiť Syncro-Clik pokrievku) zahrejeme a vložíme (nalepíme na dno nádoby) osušené plátky mäsa. (Správnu teplotu nádoby overíme tým, že kvapneme na rozohriate dno pár kvapiek vody. Ak začnú po dne “lietať guličky”, tzv. “perla efekt” je nádoba správne nahriata.)
    • Mäso opečieme z oboch strán cca 2-3 minúty do zlatista (mäso zostane šťavnaté).
  • Do nádoby pridáme pokrájanú cibuľu a opražíme na výpeku z mäsa (ak je to potrebné, pridáme lyžicu oleja). Pridáme pokrájané huby (ak varíme zo sušených húb, pridáme huby aj s vodou, v ktorej sa namáčali). Do nádoby pridáme 4-5 guľôčok nového korenia, 2 bobkové listy, korenie a soľ.
  • Všetko zalejeme 2 dcl vody (ak chceme zahusťovať múkou, vo vode rozmiešame lyžicu hladkej múky) a premiešame.
  • Zvýšime intenzitu ohrevu, nasadíme Syncro-Clik pokrievku (počkáme, kým nevyskočí červený gombík). Znížime teplotu a varíme ešte 10 minút. Potom sporák úplne vypneme (tlakovú pokrievku zložíme až vredy, keď červený gombík celkom klesne).

cena: 1,92€ / porcia

energia: 1102 kJ

tuk: 15 g

bielkoviny: 25 g

sacharidy 9 g

 

Zeleninová polievka s krupicovými haluškami

  • 1 mrkva, 1 petržlen, 1 mladý kaleráb, kúsok zeleru, pár ružičiek brokolice, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, olej, 1 vajce, 3PL detskej krupice, 1 kocka zeleninového bujónu soľ, vegeta, kypriaci prášok, 1KL červenej mletej papriky, čierne mleté korenie
  • Vajíčko rozšľaháme a pridáme doň krupicu a 1/2KL kypriaceho prášku. Necháme postáť, aby krupica dobre nasiakla vajíčkom. Na oleji speníme na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Zeleninu nakrájame na malé kocky, alebo nasekáme v procesorovom mlynčeku MixSy. Brokolicu rozoberieme na malé ružičky. Ked’ sa cibuľa trochu podusila pridáme červenú papriku, čierne korenie, nasekanú zeleninu a chvíľku opečieme. Zalejeme teplou vodou, pridáme bujón a osolíme. Keď polievka začne vrieť, lyžicou tvoríme z pripravenej zmesi krupicové halušky vo veľkosti orecha. Nádobu zatvoríme tlakovou pokrievkou Syncro-clik. Po natlakovaní varíme 3-5 min. Odstavíme a po 10 min môžeme podávať. Polievku môžeme dochutiť nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

2 thoughts on “Recepty Syncro-clik

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*