Recepty ostatné

cicerove karbonátkyCícerové karbonátky

Ingrediencie: 500 g cíceru, 10 strúčikov cesnaku, 200 g kukuričnej krupice, 200 polohrubej múky, 200 g kukuričnej strúhanky, 1 cibuľa, štipka soli, trochu majoránu, vajcia, kukuričná strúhanka na obalenie, kvalitný olej na vyprážanie (výborný je slnečnicový olej lisovaný za studena)Deň vopred si namočíme cícer, na druhý deň ju zlejeme, prepláchneme, dolejeme čistou vodou a uvaríme domäkka (pre ušetrenie času môžete použiť konzervovanú cícer z plechovky). Po uvarení cíceru ju nezlievame, pridáme k nej olúpaných aprelisovaných 10 strúčikov cesnaku a rozmixujeme. Prisypeme múku, kukuričnú krupicu a strúhanku (z čerstvého pečiva), olúpanú a nakrájanú cibuľu, soľmajoránku a v klepneme vajcia.Dobre premiešame a zo zmesi tvoríme guličky, ktoré sploštíme a obalíme v kukuričnejstrúhanky. Vyprážame v rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Po usmažení môžete nechať karbonátky odkvapkať na papierovom obrúsku alebo je upiecť alternatívne v rúre pri 175 ° C asi pol hodiny. Ak zvolíte pečenie v rúre, veľmi ich neobaľujte v strúhanke. Pečte na papieri na pečenie a karbonátky zľahka pokvapkajteolejom, aby sa nemali tendeci páliť. Možno podávať teplé aj studené. Výborné sú so zemiakovým pyré a nejakým dresingom.

grill lososGrillovaný losos s červenou repou a šalátom

Filet z čerstvého lososa prudko ugrilujeme na panvici. Podávame s varenou červenou repou a sladkými zemiakmi pečenými v rúre. Ako prílohu servírujeme šalát, ten možno prispôsobiť surovinám doma alebo chuti.

 

hovedzie na hubáchHovädzie na hubách s nákypom po Rumunsky

Hovädzie mäso naklepeme, osolíme, okoreníme a sprudka zatiahneme na oleji, na ktorom si do zlatista opražíme vopred jednu cibuľku. Hrsť sušených hríbov zalejeme horúcou vodou, potom pridáme k mäsu, podlejeme vývarom a dusíme do zmäknutia (pod tlakovou pokrievkou syncro clik 20 minút) . Uvaríme si ryžu Basmati, dáme do pekáča, opäť hrsť hríbov zaliatych horúcou vodou scedíme a orestujeme na cibuľke s kúskom slaniny a vmiešame do ryže, zalejeme dvoma rozšľahanými vajcami a dáme zapiecť. Podľa chuti mierne prisolíme. Nakrájame si na kolieska uhorky, pridáme kyslú smotanu a sušený alebo čerstvý kôpor – podávame ako prílohu.

Dusené mäso so zeleninou

Nádobu nahrejeme. Urobíme skúšku. Prskneme vodu, spravia sa nám guličky. Vtedy nádoba je správne nahriata. Plameň stíšime. Vložíme plátky mäsa posypané bylinkami. Zakryjeme na pár minút. Odkryjeme, mäso prevrátime na druhú stranu. Zase zakryjeme na pár minút. Odkryjeme a vrstvíme. Najprv dáme nastrúhanú mrkvu, nakrájané zemiaky, cibuľu, nové korenie a navrch strúhaný syr. Zakryjeme a 30 minút dusíme na miernom ohni v zelenom poli.

Super rýchle morčacie alebo kuracie mäso

Mäso a cibuľu nakrájame na tenké rezančeky. V správne nahriatej nádobe všetko opečieme, okoreníme a dusíme na stíšenom plameni, pokiaľ z nádoby nebude unikať para. Vypneme a počkáme 5 minút. Mäso máme hotové.

Ak ku mäsu chceme prílohu zemiaky, tak môžeme použiť dierovanú nádobu, do ktorej nakrájame zemiaky, mrkvu, brokolicu, karfiol a inú zeleninu.

Doba varenia sa predĺži o niekoľko minút.

Pečené mäso, dusená kapusta, knedľa

Nádobu nahrejeme. Do nádoby vložíme okorenenú krkovičku. Zakryjeme na pár minút. Opečieme. Otvoríme, mäso otočíme, pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a cesnak. Navrch dáme trochu osolenú hlávkovú kapustu, posypanú rascou. Navrch nádoby položíme dierovanú nádobu, v ktorej budeme variť knedľu. Zakryjeme a dáme na silnejší plameň. Keď začne unikať para, odkryjeme a do dierkovanej nádoby vložíme knedľu. Zakryjeme a 20 minút varíme v zelenom poli. Súčasne sa nám udusí mäso, kapusta aj uvarí knedľa. Mám to vyskúšané.

Vyprážané rezne

Naklepané mäso obalíme v trojobale. Namiesto klasickej strúhanky použijeme čerstvý rožok, ktorý si pomelieme v mixéri – MixSy.  Rezne z kuracieho mäsa neklepeme. Nahrejeme nádobu. Do malej misky alebo pokrievky si nalejeme trochu oleja. Rezne jednou stranou namáčame do oleja a tou stranou vkladáme do nahriatej nádoby.  Vyprážame na stíšenom plameni. Otočíme a vyprážame. Na vyprážanie použijeme minimálne množstvo leja. Počas vyprážania udržujeme stíšený plameň. Olej nám zostane žltý a neprepálený. Takéto vyprážané rezne majú zlatistú farbu, chrumkavú kôrku a sú veľmi šťavnaté.

Dusené kurča

Nádobu nahrejeme na správnu teplotu. Nakrájané, okorenené kurča vložíme do nádoby, ktorú zakryjeme na 3 – 5 minút. Kurča počas dusenia pustí šťavu. Odkryjeme a obrátime na druhú stranu. Stíšime a dusíme. Ručička má byť v zelenom poli. Zakryté dusíme približne 20 minút. Vypneme a počkáme pár minút. Možný je aj iný spôsob. Ak chceme mať aj prílohu, po obrátení kurčaťa, vložíme nakrájané zemiačky na hranolčeky, posýpeme vegetou. Zakryjeme a dusíme spolu.

Ryba na panvičke

Narežeme rybu na podkovičky, pridáme vegetu, dáme korenie na rybu, prípadne kari korenie. Dáme rybu do chladnej panvičky. Na každú podkovu dáme narezaný citrón na plátky. Zakryjeme a zapneme. Nastavíme na malý plameň a 10 až 20 minút dusíme v zelenom poli. Vypneme a rybu máme hotovú.

Zeleninová polievka

Rôznu zeleninu, ako je mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, cibuľa nakrájame na jemné rezance. Nahrejeme nádobu a zeleninu na sucho rýchlo opečieme, okoreníme, zalejeme vodou, zakryjeme a varíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme trošku oleja alebo masla. Podľa potreby dochutíme.

Boršč

Nádobu nahrejeme na správnu teplotu. Do nahriatej nádoby vložíme bravčové mäso a zakryjeme. Počkáme 3 minúty. Mäso pekne pustí šťavu. Nádobu odkryjeme a postupne pridávame nakrájané zemiaky, nasekanú sladkú  kapustu, papriku, cibuľu, mrkvu, cviklu, paradajku a všetko zakryjeme. Dusíme na strednom plameni, čiže v zelenom poli. Doba dusenia je asi 20 minút. Nádobu odkryjeme, pridáme sterilizovanú fazuľu, petržlenovú vňať a horúcim bujónom zalejeme. Pretlačíme cesnak a premiešame. Nastavíme väčší plameň a počkáme kým nezovrie. Stíšime, pridáme ešte trochu vegety a 10 minút varíme na stíšenom ohni. Boršč máme hotový. Na tanieri ozdobíme kyslou smotanou.

Fazuľová polievka

Do väčšej nádoby dáme variť vopred deň namočenú fazuľu s vodou. Ja osobne varím v tej istej vode, v ktorej bola namočená. Najprv varíme na silnejšom plameni a asi po 5 minútach plameň stíšime. Varíme v zelenom poli asi 20 minút. Vypneme a čakáme asi 10 minút. Fazuľa nám postupne dochádza. Pridáme zeleninu, zemiaky, cibuľu a pretlačený cesnak. Zalejeme vodou a necháme zovrieť. Vypneme a počkáme 10 minút. Nakoniec do polievky pridáme trochu oleja, poprášime mletou paprikou, okoreníme, pripadne trochu osolíme.

Zeleninové rizoto

Ryžu preberieme, ale neumývame. Oplachovaním ryža stráca drahocenné bielkoviny. Ryžu nasucho opražíme v nahriatej nádobe. Pridáme koreňovú zeleninu (petržlen, mrkvu, zeler), vegetu, kečup a všetko zalejeme vodou. Keď začne unikať para, stíšime plameň. Trochu povaríme a vypneme. Počkáme 15 minút. Odkryjeme. Na tanieri posypeme strúhaným syrom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*