Recepty MixSy

Recepty na MixSy Zepter

POLIEVKY s MIXSY

Rýchla zeleninová polievka
1 varený zemiak, 1 mrkva, 1 paradajka, menší kúsok papriky,
zeler, cuketa atď. podľa chuti. 1 polievková kocka
Všetky prísady dajte do mixovacej misky. Pomocou nástavca MULTINOŽ všetko rozmixujte na požadovanú jemnosť. Prilejte vriacu vodu a ešte krátko prepasírujeme.

Tomatová polievka
500 g paradajok, 1 l vody, 1 cibuľa, 45 g múky, 20 g tuku,
soľ, korenie, paprika podľa chuti
Nahrubo nakrájanú cibuľu osmažte v rozpustenom tuku, pridajte múku, na štvrtiny nakrájané paradajky a všetko ešte chvíľu restujeme. Zalejte vodou a rozmixujte pomocou MULTINOŽA. polievku ochuťte a podľa chuti pridajte smotanu.

OMÁČKY s MIXSY

Majonéza
1 vajce (s bielkom alebo bez bielka), 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, 1 čajová lyžička bylinkového octu, 1 štipka soli, 1 štipka čierneho korenia, 1,5-2 hrnčeky oleja, 1 čajová lyžička horčice
Všetky prísady, okrem oleja, dajte do menšej nádoby a dôkladne prepasírujeme pomocou nástavca PENIČ. Potom, zatiaľ čo prístroj stále pracuje, prilievajte pomaly olej – avšak po kvapkách, kým majonéza nezíska požadovanú tuhosť. Rovnaká teplota jednotlivých prísad vám zaručí, že sa majonéza naozaj podarí.

Ďalší spôsob prípravy:
Všetky prísady dajte do čo najužšej a vysoké nádoby. Univerzálny mixér MixSy opatrený nástavcom ŠĽAHAČ nechajte stáť a pracovať (1. rýchlostný stupeň) na dne nádoby nehybne po dobu cca 5 sekúnd. Potom, čo sa prísady spojí s olejom, držte nádobu šikmo a hmotu pomaly vyťahujte po okraji nádoby smerom nahor.

Remuládová omáčka
2 natvrdo uvarené žĺtky, 1 surový žĺtok, 1/8 l oleja = 0,125 l
2 polievkové lyžice octu alebo citrónovej šťavy, 1 čajová lyžička horčice,
1 malá cibuľa, 1 polievková lyžica kapár, 2 malé kyslé uhorky, 1-2 rozrezané sardely,
rôzne bylinky, 1/8 l šľahačky = 0,125 l
Zo žĺtka, oleja a soli vypracujte pomocou nástavca PENIČ penu. Potom do tejto peny zapracujte pomocou MULTINOŽA všetky zvyšné prísady. Servírujte k studenej pečienke, rybe a podobne.

Šalátová zálievka
1-2 polievkové lyžice oleja do šalátov, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy alebo octu, štipka soli, 2 polievkové lyžice kyslej smotany, 1 cibuľa, 1 čajová lyžička jemne nakrájaných byliniek, štipka cukru
Všetky prísady dajte do úzkej vysokej nádoby a pomocou MULTINOŽA dôkladne prepracujte, aby boli bylinky a cibuľa jemne rozsekané. Zálievku prelejte cez očistený a umytý šalát a premiešajte šalátovým príborom.

PRIÍLOHY s MIXSY

Zemiaková kaša
1 kg oškrábaných a uvarených zemiakov, cca 3/8 l mlieka = 0,375 l,
30 g masla, soľ, muškát podľa chuti
Uvarené zemiaky roztlačíme pomocou nástavca PENIČ (prístroj nezapínajte). Potom pridajte
teplé mlieko, soľ, muškát a maslo. Až teraz univerzálny mixér MixSy zapnite a hmotu prepracovávejte tak dlho, kým nevznikne jemná kaša.

DEZERTY s MIXSY

Jablková pena
4 jablká, 1 polievková lyžica cukru, 2 bielka, šťava z jedného citróna
Olúpané a na štvrťky rozkrájané jablká zbavte jadierok, dajte ich do vysokej nádoby a pokvapkajte citrónovou šťavou, aby zostala pekne biela. Pridajte cukor a všetko rozmelnite pomocou MULTINOŽA. Potom vymeňte nástavec na ŠĽAHAČ, pridajte bielok a našľahajte penu.

Vanilkovo-tvarohový krém
1 balíček vanilkového pudingového prášku, 250 g tvarohu, 1/2 l mlieka,
3 polievkové lyžice cukru, 1 balíček vanilkového cukru
Z 1/2 litra mlieka, pudingového prášku a jednej polievkovej lyžice cukru uvarte krém. Ten nechajte vychladnúť. Tvaroh dôkladne premiešajte s vanilkovým cukrom a 2 polievkovými lyžicami cukru pomocou PENIČA a vmiešajte do vychladnutého vanilkového krému. Krém môžete ľubovoľne obmieňať pridaním ovocia.

Čokoládový pudnig
150 g masla, 1/4 l mlieka, 125 g múky, 100 g cukru,
150 g nastrúhanej čokolády, 6 vajec, 1 balíček vanilkového cukru, štipka soli
Mlieko, maslo, soľ a jednu polievkovú lyžicu cukru priveďte za miešania pomocou nástavca PENIČ do varu, pridajte múku a miešajte tak dlho, až kým hmota nezačne z kotúča stekať.
Nechajte na niekoľko minút vychladnúť, potom vmiešajte nastrúhanú čokoládu, zvyšný cukor, vanilkový cukor a žĺtky. Nakoniec opatrne vmiešajte (prístroj MixSy je vypnutý) pomocou ŠĽAHAČA našľahaný sneh z bielkov. Hmotu nalejte do vopred pripravenej pudingové formy a nechajte po dobu 25-30 minút variť vo vodnom kúpeli. Potom vyklopte a servírujte preliate hustou čokoládovou polevou.

Ovocná zmrzlina
cca 200 g zmrznutého ovocia, (kúsky jabĺk, maliny, jahody a pod.)
6 polievkových lyžíc šľahačky (tvarohu alebo jogurtu), cukor, sladidlo alebo med
Ľahko uvoľnené ovocie, šľahačku (tvaroh), cukor (sladidlo) rozmixujte pomocou MULTINOŽA v miske, pričom by ste mali univerzálnym mixérom MixSy stále krúžiť. Ovocnú zmrzlinu servírujte okamžite alebo vložte do mrazničky.

Frappé (kávova pena)
1 polievková lyžica rozpustnej kávy (pre deti kakao), 2 polievkové lyžice cukru, 0,2 l na pol zmrznutého mlieka (vody), trochu rumu (vaječný likér)
Studené mlieko spolu s rozpustnou kávou a 2 polievkové lyžice cukru dajte do nádoby. Na mixér nasaďte PENIˇa postavte ho na dno nádoby. MixSy zapnite na stupeň I, držte ho na dne šikmo, kým nezačne vznikať pena. Potom prepnite na stupeň II a hmotu pomaly vyťahujte po okraji nádoby smerom nahor (kým sa bude zdvíhať). Tento postup opakujte tak dlho, kým pena nestuhne. potom pridajte niekoľko kvapiek rumu a všetko ešte vypnutým mixérom premiešajte.

Jednoduchý koláč
250 g cukru, 4 vajcia, 1 balíček vanilkového cukru, šťava z polovice citróna,
200 g masla alebo margarínu, 1 hrnček mlieka, 500 g múky, 1 prášok do pečiva,
kôra z polky citróna
Cukor, vajcia, šťavu a kôru z polovice citróna dajte do misy (čo možno najužšiu a najvyššia). Potom pridajte na plátky nakrájané maslo alebo margarín. Hmotu dôkladne prepracovávejte pomocou MULTINOŽA asi 2 minúty. Potom pridajte mlieko, múku a prášok do pečiva. Prepracovávejte ešte ďalšie 3 minúty. Po celkom 5 minútach je cesto dokonale premiešané. Potom dajte do tukom dobre vymastenej formy a pečte pri strednej teplote. Hotový koláč zľahka posypte práškovým cukrom.

Šľahačka
šľahačka, cukor
Čo možno najstudenšíu čerstvú, maximálne 1 deň starú šľahačku nalejte do vysokej, úzkej a úplne suchej nádoby. Na univerzálny mixér MixSy nasaďte ŠĽAHAČ a ponorte do šľahačky. Zapnite MixSy, a zatiaľ čo pracuje, vyťahujte šľahačku veľmi pomaly po okraji nádoby zošikma smerom nahor. Tento postup starostlivo opakujte, mixér MixSy nechajte chvíľu pracovať tesne pod povrchom. Vďaka šikmému položeniu kotúča sa pri každej otáčke dostáva do šľahačky vzduch. Hlavne nie príliš rýchlo. Po krátkej dobe získate jemne pórovitou, a tým pádom dlho našľahanou šľahačku. Až teraz pridajte cukor. MixSy vypnite a šľahačku, ktorá na ňom zostala, zložte rúkou.

Dietná šľahačka
1/8 l nízkotučného mlieka (najlepšie s obsahom tuku nižším ako 1,5%)
Na pol zmrznuté mlieko dajte do nádoby. Univerzálny mixér MixSy opatrený ŠĽAHAHAČOM nechajte stáť a pracovať na dne nádoby nehybne po dobu niekoľkých sekúnd. Potom hmotu pomaly vyťahujte po okraji nádoby smerom nahor. Tento postup opakujte tak dlho, dokiaľ nebude mlieko do tuha našľahané. Potom pridajte cukor alebo sladidlo. Servírujte okamžite, inak hmota zase rozpustí. Ak použijete len nízkotučné mlieko, môžete pridať štipku soli alebo citrónovú šťavu. Vďaka tomu sa mlieko ľahšie šľahá
do tuha.

Sneh z bielkov
Bielky dajte do úzkej vysokej nádoby (malé množstvo – malá nádoba / veľké množstvo – veľká nádoba) a na univerzálny mixér MixSy nasaďte ŠĽAHAČ. Zapnite a pridajte horúcu vodu (1 polievková lyžica stačí pri veľkom množstve). Zároveň mixér MixSy zošikma vyťahujte veľmi pomaly po okraji nádoby. Tento postup opakujte starostlivo – aby sa vzduch dostal pod hmotu – pokiaľ nebude sneh do tuha našľahaný. Nádobu pred použitím vypláchnite studenou vodou, aby v nej nezostali zvyšky umývacích prostriedkov, ktoré by mohli spôsobiť nevyšľahanie snehu.

Bylinkové maslo podľa ročného obdobia
asi 2 plné hrste byliniek, šťava z citróna, 3 polievkové lyžice masla
Bylinky dôkladne opláchnite (pri petržlene odstráňte dlhé výhonky). Potom dajte bylinky do čo naj vyššej nádoby, prelejte ich šťavou z citróna a rozmelnite pomocou MULTINOŽA. Po kúskoch pridajte nie veľmi stuhnuté maslo a všetko prepracujte MULTINOŽOM. Nakoniec dochuťte soľou.

TEPLÉ A STUDENÉ NÁPOJE s MIXSY

Kakao
1/2 l mlieka, 1-2 polievkové lyžice kakaa (podľa chuti), cukor

Mlieko priveďte do varu v čo najužšej a najvyššia nádobe. Na univerzálny mixér MixSY nasaďte PENIČ a ponorte do mlieka. Zapnite MixSy. Prisypte kakao a práškový cukor. Mixérom nie je nutné príliš pohybovať. Behom okamihu sa všetko rovnomerne premieša. Po krátkom povarení mixér vypnite a hotové kakao zložte z platne.

Vaječný likér
6 celých vajec, 250 g práškového cukru, šťava z polovice citróna, 1 balíček vanilkového cukru, 1,5 dl 90% alkoholu, 1 malá plechovka kondenzovaného mlieka
Vajcia, cukor, mlieko, šťavu z citróna a vanilkový cukor prepracovávejte 2 minúty pomocou PENIČA. Potom pridajte alkohol a ešte minútu mixuje. Okamžite vyberte a nechajte odstať aspoň 8 dní. Chuť môžete obmeniť pridaním 2 polievkových lyžíc Nescafé.

Mliečne nápoje (shakes)
Tieto nápoje nie je možné pripravovať pomocou PENIČA. Dajte všetky prísady do
nádoby, ľubovoľne pridajte kocky ľadu, cukor alebo med a všetko dôkladne rozmixujte pomocou MULTINOŽA.
Odporúčame nasledujúce suroviny: mlieko, jahody (banány, čučoriedky) citrón.

DETSKÁ STRAVA s MIXSY
Univerzálny mixér MixSy sa hodí predovšetkým na prípravu detskej stravy z čerstvých prísad, pretože jeho pomocou môžeme ľahko a rýchlo pripravovať aj malé množstvá. Uvádzame dva typy:

Mrkvová kaša
Mrkvu očistite a uvarte v mierne osolenej vode domäkka. Pridajte malé množstvo masla a pomocou MULTINOŽA pripravíte kašu. Rovnakým spôsobom môžete upraviť aj iné druhy zeleniny. Do kaše potom môžete pridať jeden uvarený zemiak.

Ovocná kaša
Namočte suchár do pomarančovej šťavy a spoločne s banánom z neho pomocou MULTINOŽA pripravte kašu. Rovnako dobrú ovocnú kašu pre deti získate z čerstvej malej mrkvy, kúsku jablka, kúsku banánu a pridaním kúsku sucháru alebo chrumkavého chleba, pričom je možné kašu dosladiť lyžicou medu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*