Aký je rozdiel medzi klasickým varením a Zepter varením?

Klasický spôsob varenia

Varenie

Pri klasickom spôsobe varíme vo vode. Voda pritom rozpúšťa výživné látky v potravinách a vstrebáva ich. Typickým príkladom je príprava čaju alebo polievky. Keď varíme lístky z čaju, voda absorbuje cenné látky, ktorú potom pijeme. Keď varíme jedlo vo vode a potom ju vylejeme, vyhadzujeme aj vitamíny, minerály a iné cenné látky, ktoré sa v priebehu prípravy dostali do vody.

images982417ae-9d08-459d-b486-9b27c6448296

Pečenie

Stravu pečieme na tuku, aby sme nezničili panvicu a aby sa jedlo nepripálilo. Síce tak chránime panvicu, ale ohrozujeme svoje zdravie! Vedecky bolo dokázané, že tuk sa pri opakovanom ohrievaní stáva zdraviu škodlivým, a preto by sa nemal znovu používať. Ak napriek tomu chcete používať olej, odporúča sa jedlo najskôr tepelne spracovať a potom pridať olej.

Vlastnosti hrncov

Materiály, ktoré sa bežne používajú na výrobu riadu:

  • rozne hrnceŽelezo – pevné, ale hrdzavie, nie je hygienické, zle sa udržuje, nerovnomerne vedie teplo
  • Keramika – dekoratívne, ale nerovnomerne vedie teplo, ľahko praská, je porézny
  • Smalt – dekoratívne, ale nerovnomerne vedie teplo, jedlo sa na ňom rýchlo pripáli, ľahko sa deformuje
  • Sklo – ľahko sa udržiava, ale jedlo sa na ňom pripaľuje, nádoby sú náchylné na prasknutie
  • Teflon (Non-stick) – dobre vedie teplo, jedlo sa na ňom neprilepuje, ale hrnce sa ľahko poškodia a nevydržia dlho
  • Hliník – dobre vedie teplo, ale oxiduje, nie je hygienický a deformuje sa
  • Ľahká oceľ – vydrží dlho, ale nerovnomerne vedie teplo a jedlo sa v nej ľahko pripaľuje

 

Varenie v riade Zepter

Varenie

V riade Zepter nevaríme jedlo vo vode, ale v pare, takže si potraviny uchovajú vitamíny, minerály a takmer všetky výživné látky. Strava nestráca svoju farbu ani zloženie a zostanú v nej uchované všetky biologické hodnoty.

Pečenie

V riade Zepter je možné piecť bez pridávania tuku. Mäso obsahuje tuky a pečie sa tak vo vlastnej šťave. Doba prípravy je omnoho kratší ako pri klasickom spôsobe pečenia. Mäso sa menej vysušuje a úspory potravín sú značné. Naše zdravie nie je ohrozené, pretože sa pri tomto spôsobe nepoužíva olej, ktorý by sa přepalovaly. Pretože na prípravu pokrmu nie je použitý tuk, nie je v jedle prebytok kalórií, a preto ani nehrozí riziko zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi.

Vlastnosti riadu

Pre dnešné a budúce generácie Zepter vyrába a ponúka nové kovové nádoby vyrobené modernou technológiou za použitia najlepšieho materiálu, aký sa kedy na výrobu hrncov používal.

Nádoby sú vyrábané z ušľachtilej ocele CrNi 18/10, ktorá má rad skvelých vlastností, ktoré ju odlišujú od iných materiálov:

  • neoxiduje
  • nehrdzavie
  • Rovnomerne vedie teplo
  • Ľahko sa udržiava
  • Zachováva si vysoký lesk
  • Veľmi odolná proti opotrebeniu
  • nemení farbu
  • Nie je porézny, a preto sa v nej nedržia baktérie

Ako je možné, že jedlo sa dá v riade Zepter pripraviť bez tuku a bez vody?

zepter Qudal

Hrnce majú špeciálnu konštrukciu a akutermické kompaktné dno, ktoré rovnomerne rozvádza teplo po celej svojej ploche. Jedlo je vystavené pôsobeniu rovnakej teplote po celom svojom povrchu. Mäso veľmi rýchlo zatiahne póry, opečie sa a po zatvorení nádoby pokrievkou sa potom už pripravuje vo vlastnej šťave.

Druhou dôležitou vecou je konštrukcia pokrievky, ktorá veľmi dobre tesní a vytvorí parný kúpeľ vo vnútri nádoby. Pokrievka má aj termokontrol, pre ľahkú kontrolu teploty. Veľký význam má aj to, že pri úprave potravín v nádobách Zepter nie je nutné pridávať soľ, pretože si potraviny zachovajú maximum prirodzenej chuti.

Images_Pot_PiramideKombinácia cirkulácie pary a kompatibilných nádob umožňuje varenie v niekoľkých vrstvách, v tzv. Varnom stĺpci. Príprava jedla je tak rýchlejšia a ekonomickejšia. Pokrievky varných nádob sú špeciálne navrhnuté tak, aby sa v ich strede hromadila para, ktorá potom skondenzuje a odkvapkáva dole na dno nádoby. Špeciálna úprava okraja pokrievky zaisťuje dokonalé tesnenie, a bráni tým úniku cenných živín z pripravovaných pokrmov.

Dôležitým prvkom nádob sú tiež ich úchytky, ktoré zostávajú stále studené. Umožňujú tak bezpečnú manipuláciu s horúcimi nádobami. Ucha sú odolné voči vysokým teplotám a je možné ich umývať v umývačke alebo používať v rúre vyhriatej na 225 ° C. Zároveň slúži ako ideálne odkladacie miesto na pokrievke.

Exkluzívnym doplnkom pokrievok systému Zepter Home Art je “termokontrol”, ktorý zaisťuje neustály prehľad o teplote vnútri nádoby. Žlté pole znamená, že je nádoba chladná alebo sa ešte len začína zahrievať, zelené polia symbolizuje ideálnu teplotu pre varenie, asi 95 ºC, dôležité aj z hľadiska úspory energie (pre ešte vyššiu úsporu prečítajte si o tlakovej pokrievke Syncro-Clik Zepter).

Posledné červené políčko znamená, že sa nádoba prehrieva a je potrebné znížiť intenzitu ohrevu alebo ho úplne vypnúť.

Integrovaný systém Zepter sa skladá z riadu na varenie, misiek, servírovacích mís, odkvapávačov, strúhadiel a košíkov, ktoré je možné vzájomne optimálne kombinovať. Nádoby Zepter sú ekonomické, racionálne, inteligentné – skrátka dokonalé!

O autorovi Pavol Polaček

Pavol Polaček napísal 8 články na tomto blogu.

Venujem sa poradenstvu ohľadom zdravej výživy a "zdravej domácnosti" už 4 roky. Som obchodný konzultant firmy Zepter a za svoju kariéru som pomohol som vyše 300 rodinám žiť dlhší, zdravší, spokojnejší a úspešnejší život.

Chcete dostávať užitočné tipy, recepty a jedálničky pre zdravší a spokojnejší život?

Zadajte svoje meno a email a super tipy pre lepši pocit zo seba, zdravší a spokojnejší život vám pošlem na váš email.

Komentáre

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*